Újdonságok

NEM KAPNAK LEVEGŐT: MONTBLANC ÓRÁK ZÉRÓ OXIGÉNNEL – I.

A Montblanc idén két olyan modellel rukkol elő Geosphere 0 Oxygen néven, amelyeknek a tokjából teljes egészében eltávolították a levegőt és nitrogénnel helyettesítették. A hegymászással szoros kapcsolatot ápoló Montblanc így tiszteleg a legmagasabb csúcsokat is meghódító bátor sportemberek és felfedezők előtt, akik gyakran oxigénpalack nélkül érik el a kitűzött célt.

Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen Limited Edition – 290

Modellszám: MB129624

Mindkét most megjelent modell a Geosphere nevet viseli, utalva a számlapon megjelenő földgömbre. 12 óránál az északi -, 6 óránál pedig a déli félteke 3 dimenziós képe látható egy-egy tárcsán, amelyek ellenkező irányba forogva jelzik a nappalt és éjszakát. A féltekéket körülvevő 24 órás beosztásokon a világidő is leolvasható, amennyiben a szárazföldeket megjelenítő vaktérképen az egyes országokat beazonosítjuk.

A mindössze 290 darabban limitált kiadás kronográf komplikációval is rendelkezik, a stopperhez kapcsolódó perc- illetve óragyűjtőket 3 és 9 óránál találjuk. A 30 perces gyűjtő skáláját megtörve apró, négyszögletes ablak nyílik, fekete alapon fehér számok értesítenek az aktuális dátumról. A sötétben történő leolvashatóságot erős Super-LumiNova bevonat biztosítja.

A legmagasabb csúcs Európában a gyártónak nevet adó Mont Blanc. Ennek legnagyobb gleccsere pedig a Mer de Glace, magyarul jégtenger. A megfagyott víz és hó által nyújtott vizuális jelenség, a fehértől egészen a sötétkékig, sőt feketéig tartó színskála, a megrepedt jég látványa a Montblanc kollekciójának visszatérő képi eleme a bőrtáskákon, hátizsákokon és az órák számlapján is.

A Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen számlapján egy más óragyártó által nem használt eljárással, az ún. gratté boisé technika segítségével érik el a kívánt hatást. A rendkívül hosszadalmas, önmagában 30 munkafázisból álló folyamat végén a gleccserek által inspirált, fagyott tenger látványát idéző felületet csodálhatunk meg.

A 0 Oxygen sorozat másik jellegzetessége természetesen az oxigén hiánya, amit az óratokban nitrogénnel helyettesítenek. Ez egyrészt elegáns utalás a hegymászókra, akik a csúcsokat meghódították. A 290 darabos korlátozás eredete is az a 29000 láb magasság, amit Nimsdai Purja alpinista legyőzött, csuklóján tesztelve Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen Limited Edition kiadást.

Másrészt órás szakmai szempontból azzal az előnnyel is jár, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás következtében fellépő párakicsapódást el lehet kerülni az óra belsejében; megvéd az oxidációtól; és hosszú időn keresztül biztosítja az alkatrészek megfelelő, precíz működését.

A 44 milliméter átmérőjű óratok titánból készült, a rozsdamentes acél lünetta kerámiaberakásos. Az elforgatható funkciógyűrűn az égtájak kerültek feltüntetésre, segítve a tájékozódást kint a természetben, túrázás közben. A Montblanc logóval ellátott korona két oldalán titán nyomógombok szolgálnak a kronográf működtetésére. A 100 méteres vízállóságot kínáló tokot egyedi, fehér varrásos kék borjúbőr szíjon csatolhatjuk csuklónkra, titán áthajlózár segítségével.

A tokban az MB 29.27 automata szerkezet kronográf és világidő komplikációval látja el feladatát, 4Hz-es frekvencián 46 óra járástartalék mellett. Az óra a Montblanc saját fejlesztésű 500 órás belső tesztjét is sikerrel teljesítette, amelyről tanúsítványt kapunk, akárcsak az oxigénmentességtől. Ez utóbbi miatt karbantartás vagy szervizelés esetén a Geosphere 0 Oxygen csak speciális berendezéssel rendelkező márkaszervizbe küldhető.

A következő részben az 1786 darabban limitált kiadású GMT modellel ismerkedünk meg.

Luczay Szabolcs