Újdonságok

NEM KAPNAK LEVEGŐT: MONTBLANC ÓRÁK ZÉRÓ OXIGÉNNEL – II.

A Montblanc idén két olyan modellel rukkol elő Geosphere 0 Oxygen néven, amelyeknek a tokjából teljes egészében eltávolították a levegőt és nitrogénnel helyettesítették. Az előző részben a Chronograph verziót mutattuk be közelebbről, most pedig a második időzóna kijelzésére is alkalmas kiadást vesszük górcső alá.

Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen Limited Edition – 1786

Modellszám: MB129415

Nevét is az európai kontinens legmagasabb hegyéről kapta, így nem véletlen, hogy a Montblanc történetében a hegymászásnak különös jelentősége van. Már az töltőtollak színarany hegyén is a Mont Blanc magassága szerepel méterben megadva, és folyamatos az együttműködés a hegymászás olyan szaktekintélyeivel, mint Nimsdai vagy Messner.

A most szeptemberben napvilágot látó kiadás mennyiségi korlátozása is egy mérföldkő a sportágban: 1786-ban sikerült első ízben felérni a Mont Blanc csúcsára, ezért a Geosphere 0 Oxygen összesen ennyi példányban készült. Mivel az előző, 290 darabos limitáció már online elfogyott, ezért érdemes időben felkeresni egy márkaszalont vagy viszonteladót amennyiben a szeptemberben megjelenő változatot magunkénak akarjuk tudni.

Tekintettel arra, hogy ez a kiadás nem rendelkezik stopper funkcióval, ezért kisebb tokátmérő mellett is jól leolvashatóak maradhatnak az egyes funkciók. A 42 milliméteres óratok bronzból készült, amelyben a réz mellett az alumínium az ötvözőanyag. A bronz kiválóan ellenáll a korróziónak és idővel patina alakul ki a felszínén.

A kétirányba forgatható kerámiabetétes lünettán az égtájak kerültek feltűntetésre. Túrázás közben akár praktikus haszna is lehet ennek, amennyiben a helyes irányt keressük. Ehhez a pontosan járó óránkat vízszintesen tartjuk, az ólomüveg mintázatú kismutatóval a Napot célozzuk meg és a 12-essel bezárt szög közepéhez a déli irányt forgatjuk. A többi égtáj ezt követően a lünettáról könnyedén leolvasható. A lünetta jelzései, a rozéarany bevonatos mutatók és arab számok, valamint a két félteke szárazföldjei is erőteljesen foszforeszkálnak a sötétben.

Rossz látási viszonyok közepette is könnyen leolvasható számlap

A Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen LE 1786 egyik legfőbb ékessége azonban minden bizonnyal a számlap. Előállítása négyszer annyi időt vesz igénybe, mint a megszokott számlapok elkészítése, hiszen a Montblanc az eljegesedett hó érzetének művészi megjelenítése érdekében egy 30 munkafázisból álló technikát alkalmazott. A francia nyelvet beszélő svájci kantonokban „gratté boisé” néven ismert eljárás során a kivágott rézlemezekbe mintát préselnek, majd egyenként, kézi megmunkálással megfelelő mélységet adnak ennek a mintázatnak. A rézlemezeket többszörösen lakkozzák, polírozzák újra és újra, egészen az eltervezett hatás eléréséig.

A gratte boise technika

A számlapon az északi – és déli félteke már megismert, egymással ellentétesen elforduló komplikációja kapott helyet 12 és 6 óránál. Ezekről a világidőt tudjuk leolvasni. Amennyiben egy konkrét helyszín időzónáját szeretnénk beállítani, akkor erre kiváló lehetőséget ad a 9 óránál elhelyezett 12 órás beosztású segédszámlap. Vele átellenben a dátumablak található.

Pazar látványban részesülünk a 100 méterig vízálló óratokot megfordítva is. A középső részen a Mont Blanc lézergravírozott képe, illetve a környező hegycsúcsok: Aiguille du Midi, Dôme du Goûter és a Pointe d’Angolon képe ismerhető fel. Feltüntetésre került az a hegyi út is, amelyen keresztül Simon Messner csúcstámadásra indult 2022 augusztusában.

Simon Messner hegymászó

A titán hátlap szélein pedig a mennyiségi korlátozás (xxx/1786) és a zéró oxigénre utaló felirat olvasható. Magában a tokban a világidő és a dual time kijelzésére alkalmas MB 29.25 automata szerkezet működik, 46 óra járástartalékkal.

A Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen LE1786 kék „sfumato” festésű borjúbőr szíjon kerülhet a csuklónkra.

Luczay Szabolcs