Egyéb

Hogyan legyünk produktívak- 6 tipp az ’új normális’ megalkotásához

Ahogy alkalmazkodunk az új normális élethez, esélyt kaptunk arra, hogy újragondoljuk munkánkat és produktivitásunkat. Vannak, akik türelmetlenek, feszültek  lesznek, ha konyhai asztalukat az irodai asztalra cserélik, mások pedig a digitális nomád életmódot próbálják ki. Bármelyik utat is választja, 6 tippünk van, amelyek nem csak normálissá, hanem jobbá is teszik az új munka-stílusát.

1. Fejlessze produktivitását!

Célszerű trenírozni az agyunkat, hogy megtanuljon okosabban dolgozni, mintsem hogy órákig üljünk egy probléma felett lefagyott gondolatokkal. Kutatások is alátámasztják, hogy a sürgős, prioritást élvező feladatok megoldása során agyunk gyorsabban és hatékonyabban működik, hiszen van egy időkorlát, így a megoldást nem húzhatjuk el a végtelenségig. Állítson be egy időzítőt 25-45 perces intervallumokra, majd 5-10 perces szünetre, s a szünetben ne foglalkozzon a feladattal, helyette végezzen kreatív vagy meditatív gyakorlatokat- például origamizzon, rajzolgasson. Tudva, hogy szünet következik, akkor nagyobb az esélye, hogy koncentrált marad, és céltudatosan dolgozik.

 2. Tartson szünetet!

Paradox módon szünetek tartása szükséges minden munka elvégzéséhez. Az agy feltöltésére fordított idő segít megőrizni az információkat és növelni a kreativitást. Van néhány bevált módszer, amelyről ismert, hogy növeli a termelékenységet.

Sétáljon! Testünket nem arra tervezték, hogy napi 8 órát üljön. Még egy rövid séta az irodában növeli az agy véráramlását, javítja a mentális összpontosítást, és segít felfrissülve és feltöltődve visszatérni a munkához.

Legyen kreatív! Engedje el egy időre a munkát, fogjon egy pár üres papírt és írjon valamit vagy csak egyszerűen firkáljon! Ha elméjét valami kreatív dologra összpontosítja, akkor új ötleteket és megoldásokat találhat a feladatokra, amikor újra munkába áll.

Ne csináljon semmit. A számos módszer közül az egyik, ha tényleg nem csinálunk semmit. Az agy ellazításának egyik leghatékonyabb módja a légzésmeditáció gyakorlása.

3. Fedezze fel az ismeretlent!

Olykor, amikor elakadunk , lehet, hogy túl „közel vagyunk” a problémához. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az elvont fogalmakra vagy a távoli és nagy tárgyakra való gondolás segít az agynak átlátni egy nagyobb képet – miért ne próbálhatna ki egy kis űrutazást közvetlenül az íróasztala mellől? Csukja be a szemét, és indítsa el elméjét az ismeretlenbe: gondoljon a bolygókra, a csillagokra és a köztük lévő hatalmas galaktikus távolságokra… Ez a képzeletben kalandozás újra fogja indítani gondolatmeneteit!

4. Lásson túl az íróasztalán!

Annyi szépség és inspiráció van a világban! Mások kreativitásában való elmélyülés segít bővíteni a sajátját. Ebédidőben látogasson el egy közeli galériába, sétáljon a környéken figyelve az épületeket, vagy egyszerűen csak vegyen fel el fej hallgatót és merüljön el a zenében.

5. Építse, ápolja kapcsolatait!

Az erős közösségi és társas kapcsolatok személyes és szakmai sikereink előfeltételei. Bár a jelenlegi helyzet távolságtartásra kötelez, mégis ügyeljünk a kapcsolattartásra! A társas interakciók különösen fontosak, legyen szó egy kedves bókról, egy segítő gondolatról, udvarias érdeklődésről…Sosem tudni, kinek változtatja meg a napját és vezeti helyes útra!

6. Határozza meg idejét és terét!

Az elmúlt hónapok megmutatták nekünk, hogy szakmai céljaink teljesítéséhez nincs szükségünk egy adott helyre. Annak elkerülése érdekében azonban, hogy az „otthoni munkavégzés” az „irodában éléssé” váljon, ne feledje, hogy a munka van értünk és nem mi a munkáért. Éppen ezért a rugalmasság, a munkaidő beállítása és a boldogság rangsorolása jelentheti a választ a munkánk új – jobb – megközelítésére.

Az új életmód és szemlélet segít abban, hogy egy új világot teremtsünk magunknak, ahol a személyes és szakmai tér nem versenyez egymással, hanem építik, gazdagítják egymást, lehetővé téve a képességek kiteljesedését.