Egyéb

AQUARACER 300: MÉLYEN, LEGBELÜL UGYANAZ

A TAG Heuer kényelmesebben viselhetővé és elegánsabbá tervezte át a kollekciójában 1983 óta megtalálható búváróráját. A design változásával ugyanakkor az Aquaracer DNS-e érintetlen maradt.

AZ ELSŐ BÚVÁRÓRA

Edouard Heuer már 1895-ben szabadalmaztatta vízálló óratokját – igaz, ez akkor még egy zsebórát jelentett és fel sem merült az extrém sportok gondolata. A merülési idő pontos nyomon követesének igénye 1978-ra vezetett az első Heuer búváróra megalkotásáig, ez volt a gyűjtők által azóta is folyamatosan keresett 844-es referenciaszámú modell.

A nagy siker és állandó kereslet eredményeként a Heuer cég teljes modellcsaládot indított 1983-ban. Ezt a szériát ismerjük ma Aquaracer néven. Búváróráival szemben a svájci gyártó 6 fő követelményt fogalmazott meg:

  • 200 m vízállóság legalább
  • koronazár
  • egyirányba forgatható funkciógyűrű
  • zafírkristály óraüveg
  • világító indexek és mutatók
  • dupla biztonsági zár

A TAG Heuer Aquaracerei azóta is megfelelnek ennek a komplex elváráscsomagnak, miközben a mindennapokban is használhatóak: az eredetileg szakmai szempontok alapján megalkotott mérőeszköz mára külön kategóriává vált, amit szívesen választanak az órakedvelők az ellenálló kialakítás és a megbízható működés miatt.

AZ ÚJ AQUARACER 300

A 2021 nyarán megjelenő új Aquaracer 300 szinte minden elemében megváltozott. Az óratok, a lünetta, a számlap, a fémcsat, de még a hátlap is különbözik az előzőtől, mégis az óra megőrizte sziluettjét és a kollekción belüli markánsabb megjelenését. Ezért első ránézésre is azonnal felismerhető.

A széria újraalkotásánál a La Chaux-de-Fonds-ban székelő manufaktúra tervezői az első, 1978-as megjelenéshez nyúltak vissza. A 12 oldalú lünetta tisztább megjelenése érdekében elhagyták az elforgatását segítő fém pöcköket, viszont körben függőleges rovátkákkal látták el az érdesítés miatt. Ennek a sokszögnek a mintázata köszön vissza a számlap indexeinél, a koronát fedő zárólemez körvonalainál, a hátlap díszítésénél és a limitált kiadás perforált gumiszíjánál is.

De haladjunk sorban! A számlap visszafogottabb, elegánsabb lett a kisebb indexek miatt, melyek némelyike – 1, 2, 4,5, 7,8, 10, és 11 óránál – közelebbről megfigyelve nem köralakú, hanem nyolcszögletű. A mechanikus Aquaracerekre jellemző vízszintes gravírozott sávok megmaradtak, ugyanakkor szélesebbek lettek.

A betűkészlet átalakult és a feliratok elrendezése is megváltozott. Felülre került a modellcsalád neve, közvetlenül a TAG Heuer pajzs következik alatta. A szerkezetre utaló Calibre 5 felirat eltűnt – miként a teljes kollekció esetében a gyártó már nem tünteti fel ezt az információt – így csak az AUTOMATIC és a vízállósági határérték olvasható a dátumablak fölött. A SWISS MADE címke már nem a tok formáját követi, hanem párhuzamos a számlap felirataival.

Legfeltűnőbb újítás talán a számlap megnyitásának áthelyezése 3 órától 6 órához. Itt olvashatjuk le a dátumot, és közvetlenül fölé, a zafírüveg belső/alsó felére került a nagyítólencse.

A mutatószett is sokat változott, a magabiztos leolvashatóságot szem előtt tartva a perc- és óramutató nem pusztán méretében, de körvonalait tekintve is jelentősen eltér egymástól.

Ráadásul kedvezőtlen fényviszonyok mellett – ami vízfelszín alatt mérve a merülésből hátralévő időt bizony gyakran megesik – még további segítséget kapunk, hiszen a mutatók eltérő Super-LumiNova bevonatot kaptak. A percmutató kék színe a lünetta percskáláján is visszaköszön.

A lünetta arab számai kecsesebbek, kevesebb helyet foglalnak. A belső percskála a számlap szélén szintén rövidebb indexekből áll. Elforgatva érezhetjük, hogy a kerámiabetétes lünetta mechanizmusa olajozottabb: könnyebb mozgatni és halkabb a működése.

A tok egésze laposabb kialakítást kapott, a tokfülek rövidültek és polírozott él jelenik meg a felső részén. A koronazár kissé jobban rányúlik a koronára, hasonlóan a kiindulási alapként szolgáló 844-es modellhez.

Az óra egészének elegánsabb megjelenését nyilvánvalóan követnie kellett a fémcsat kialakításának is. Ezen a téren is azt tapasztalhatjuk, hogy a csatszemek kevésbé robusztusak, kissé szellősebbek és bizonyosan viselhetőbbek lettek.

A csat dupla áthajlózára mellett továbbfejlesztett búvárhosszabbítót találunk, mellyel akár viselés közben is egyszerűen, intuitív módon növelhetjük vagy éppen csökkenthetjük a fémcsat hosszát összességében 1,5 centiméterrel.

A hátlap megőrizte az emblematikus búvársisak domborművet, azonban ennek rajzolata – igazodva az óra többi eleméhez – jóval szögletesebb. Jó hír, hogy a technológiai fejlesztésnek köszönhetően pontosan függőlegesen tudják elhelyezni a hátlapot a svájci manufaktúra szakemberei, így a mintázat mindig függőlegesen fog állni.

A KOLLEKCIÓ

A rozsdamentes acél tokos modellek fekete (WBP201A.BA0632) kék (WBP201B.BA0632) és ezüst (WBP201C.BA0632) számlappal érhetőek el.

Különleges Grade 2 titán tokos zöld kerámia lünettás modell színben passzoló zöld számlappal (WBP208B.BF0631).

Az első 844-es búváróra modernizált újrakiadása (WBP208C.FT6201) 844 darabos limitációban érhető el. Tokja Grade 5 titán, átmérője 43 mm akárcsak a kollekció többi férfi modelljének. Azonban számlapján megjelenik egy feltűnő 24 órás skála, valamint egyedi, nyolcszögletű lyukakat kapott a hozzá készített gumiszíj.

Luczay Szabolcs