Egyéb

HIGHLIFE WORLDTIMER: 24 ÚTI CÉL A FORGATHATÓ KARIMÁN

A Frederique Constant eddig jóformán kizárólag a konzervatívabb választás lehetőségét kínálta kollekciójában, a tavaly útjára indított Highlife széria viszont telibe találta a vagányabb, sportosabb órákat keresők ízlésvilágát. Most manufaktúra szerkezet került az integrált tokba, és a számlapról leolvashatjuk a világidőt is.

Név: Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture

Referenciaszám: FC-718N4NH6B

A Frederique Constant alapító házaspárja az első pillanattól kezdve célul tűzte ki, hogy genfi székhelyű manufaktúrájuk termékei a svájci órák megszokott árszintjéhez képest kedvezőbben legyenek megvásárolhatóak. Az elérhető luxus (accessible luxury) azóta is a most már Citizen holdinghoz tartozó gyártó sokat hangoztatott célkitűzése. Az egyszerűbb hárommutatós megoldásoktól a saját szerkezetes komplikációkkal zsúfolt modellekig válogathatunk a cég kínálatából az óraszalonokban, miközben a kasszához érve a POS terminál kijelzőjén jóval alacsonyabb összeget látunk majd a versenytársaknál megszokotthoz képest.

Az alapító házaspár

Habár Highlife néven találhatunk fotókat Frederique Constant órákról már a 90-es évek végéről is, közelebb járunk a valósághoz, ha a 2020-ban újraindított szériát csupán névrokonnak tekintjük. A teljes egészében átalakított és modern külsővel felruházott Highlife modellek egyöntetű jellemzője a rendkívül visszafogottan alkalmazott díszítés, amelytől első pillantásra is erősen funkcionalista, sportos benyomásunk lesz az ebbe a szériába tartozó órákról. A Highlife modellek számlapjain csupán egy földgömb kontúrjai láthatóak.

További jellemző részletek után kutatva tűnik fel az integrált fémcsat, mely az óraiparban megszokott megoldáshoz képest olyan kapcsolódást eredményez a tok és a fémcsat között, mintha egyetlen anyagból lennének. A felfelé kiszélesedő csat pontosan felveszi a tok ívét, folyamatos, hézagmentes kapcsolatot biztosítva.

A számlapra vésett földgömb szinte kiállt egy GMT, de még inkább egy worldtimer kialakításért, mely valamennyi időzónát egyszerre képes megjeleníteni a számlapon. Az egész bolygóra érvényes időzónák rendszerének ötlete a XIX. században vetődött fel, nem függetlenül a vasúti személy- és áruszállítás elterjedésétől. Korábban a városok saját maguk számolták ki a helyi időt, ami aktuális földrajzi helyzetükből adódóan jelenthetett akár csak pár perces eltérést is egymáshoz képest. A csatlakozások elérését a kaotikus helyzet szinte lehetetlenné tette. Így járt Sandford Fleming mérnök is, aki egy vasútállomáson töltött meglehetősen kényelmetlen éjszakát követően kidolgozta a ma ismert időzónák rendszerét.

Az időzónák elfogadása után már pontosan lehetett tudni, hogy akár a Föld másik oldalán lévő városban éppen mennyi az idő. Annak érdekében, hogy ezt egy óráról le is lehessen olvasni, szükség volt Louis Cottier zseniális találmányára. Louis Cottier Genfben tanulta ki az órás mesterséget, és már ezalatt kitűnt tehetségével: díjat nyert Patek Philippe-től és Hans Wilsdorf – a Rolex alapítója – megbízta antik órái karbantartásával. A Nagy gazdasági világválság alatt elveszítette munkáját, de kialakította saját kis műhelyét felesége írószer boltjának hátsó helyiségében. Itt alkotta meg 1931-ben „heures universelles” néven a 24 időzónát mérő szerkezetét, a hozzá tartozó trükkös számlappal együtt.

A worldtimer azóta a luxus óragyártáson belül is egy exkluzív szegmenst képvisel, a bonyolult szerkezet és a forgatható tárcsák rendszere miatt. A Frederique Constant saját worldtimer szerkezettel rendelkezik, FC-7182021 néven, melynek tervezése, előállítása és összeszerelése is házon belül, Genfben történik.

A Highlife 41 millis rozsdamentes acél tokja a háromsoros integrált acél szíjjal már ismerős lehet a széria korábbi kiadásaiból, ezért most csak a számlapra és a manufaktúra szerkezetre koncentráljunk! A tok jobb oldalán, 3 óránál 3 állású beállító koronát találunk, másra nincs is szükségünk, valamennyi funkció ezen keresztül érhető el. Az 1. pozícióban lehetőségünk van felhúzni a szerkezetet, amely ugyan automata, de szükség lehet rá, amennyiben éppen kevesebbet mozgunk vagy élni kívánunk a 38 órás járástartalék teljes egészével.

A 2. állásban felfelé tekerve a dátumtárcsát forgathatjuk, amely sugaras guilloché díszítést és páratlan arab számokat kapott 6 óránál. Ellenkező irányba haladva a városokat jelző karima jelöléseire ugorhatunk, egy-egy időzónának megfelelően. A 24 város változott ugyan a történelem során az aktuális politikai, kulturális helyzetnek megfelelően, azonban mindig is nagy szerepük volt a „wanderlust”, az utazás iránti erős vágy felkeltésében. A Frederique Constant Worldtimer-én kék alapon fehér festéssel Londont találjuk középen, tőle jobbra következik Genf – ebbe az időzónába esik Budapest is. A számlap egészére jellemző kék tónust a vörös GMT és a -1, +1 feliratok törik meg.

A családi címerrel díszített koronát teljesen kihúzva az óramutatót állíthatjuk be, melynek mozgásával párhuzamosan a 24 órás belső gyűrű is elmozdul. Ennek fehér-kék festése egyben a nappal-éjszaka kijelzőjeként is szolgál. A városok alatti számokat leolvasva látjuk, hogy pl. Tokióban este 7 óra 10 perc van. A mutatók ródium bevonatot, az óra- és percmutató ezen felül lumineszcens kitöltést kapott.

Megfordítva a Frederique Constant Worldtimerét, a hátoldali zafírüveg berakáson át csillan meg a fény a parlagé és körkörös Côtes de Genève díszítésen. A szkeletált rotor felirata is felhívja figyelmünket a manufaktúra szerkezetre, amelynek látványát még vonzóbbá teszik a hőhatással kékített csavarok és a súrlódást csillapító – manapság már szintetikusan előállított – 26 darab féldrágakő.

A Frederique Constant 3 szíjat biztosít nekünk az óra megvásárlásakor: az említett fémcsat mellé kék nubuk kikészítésű bőr-, valamint kék gumiszíj is jár.

A kék gumiszíj

TECHNIKAI ADATOK

Szerkezet: FC-718 automata, 26 kő, 38 óra járástartalék, 28.800 féllengés/óra

Tok: 41 mm rozsdamentes acél, 3 részes, magasság 12.9 mm, domború zafírüveg, vízállóság 5 ATM-ig

Számlap: kék, ezüst színű rakott indexekkel, fehér lumineszcens bevonattal, földgömb dekorációval, 24 órás és 24 várost jelző tárcsákkal, kézzel polírozott mutatókkal

Luczay Szabolcs