Hírek

A FILMVÁSZONRÓL A VALÓ ÉLETBE: A TAG HEUER EGY LE MANSBAN TARTOTT EXKLUZÍV ESEMÉNYEN BEMUTATTA AZ ÚJ MONACO LIMITÁLT KIADÁSÚ MODELLT

  • A TAG Heuer bemutatta az öt limitált kiadású Monaco órából a másodikat, amely az ikon 50. évfordulóját ünnepli.
  • A születésnapot a franciaországi Le Mansban tartották, tekintettel az 1971-ben bemutatott „Le Mans” című filmre, ahol Steve McQeen egy Monaco karórát viselt.
  • A vendégek között jelen volt Steve McQueen fia, Chad McQeen; Derek Bell, aki öt alkalommal nyerte meg a Le Mans versenyt és szerepelt a „Le Mans” filmben; Patrick Dempsey színész, autóversenyző és márka nagykövet és Jean-Éric Vergne autóversenyző, 2017-18-as Formula E bajnoka és márka nagykövet.

LE MANS, FRANCIAORSZÁG – 2019. június 15.: Felpezsdült az élet ezen a hétvégén a franciaországi Le Mansban, ahol az óra rajongók megtekinthették a legújabb Monaco kollekció évfordulója tiszteletére kiadott karórát. Az exkluzív esemény nem is lehetett volna stílusosabb – az 1971-ben bemutatott „Le Mans” filmben a híres színész Steve McQueen az ikonikus órát viselte, amellyel megalapozta annak helyét az órakészítés történelmében. A Monaco óra mozivásznon betöltött szerepe tiszteletére a vendégek, beleértve Steve McQueen fiát Chad McQueent, a híres film speciális vetítésén vehettek részt.

A Monaco karórák minden eleme rendhagyó volt. Olyat mutatott, amit korábban órák esetén nem láthattunk mind a dizájn, mind a technológia területén. A TAG Heuer Monaco az első vízálló négyzet alakú tokkal, illetve az első automata felhúzással rendelkező kronográf szerkezettel rendelkező óra volt.

A Monaco 50. évfordulójának tiszteletére öt limitált kiadású órát mutatnak be az év során. Ezeket az új modelleket 1969 és 2019 közötti különböző évtizedek ihlették a jelenleg is modernnek számító stílusikont alapul véve. A gyűjtőknek szánt speciális kiadásokat 2019-ben mutatják be, szem előtt tartva a Monaco karórák időtálló stílusát és a TAG Heuer soha véget nem érő fejlesztéseit.

Az első Monaco Grand Prix májusban történt bemutatását követően a TAG Heuer büszkén mutatja be a következő limitált kiadású modellt, amellyel a franciaországi Le Mans 1979 és 1989 közötti időszakát ünneplik. Az első modellt az 1969 és 1979 közötti időszak ihlette – a Monaco történelmének első évtizede.

Szenvedélyes versenyzés az 1980-as években

Az öt darabos széria első modelljével ellentétben a második modellt „tüzes” kialakítás jellemzi: piros számlap, modern dizájn és versenygyőzelem. Fekete borjúbőr szíj piros lyukakkal: ez a speciális kiadás a Monaco második évtizedére jellemző sebességet és stílust tükrözi. A rozsdamentes acél modell az ikonikus négyzet alakú tokkal, piros napsugárhatású számlappal és két ródiummal futtatott mellékszámlappal, illetve lekerekített szélekkel rendelkezik. A számlapon lévő fekete és fehér elemek tökéletesen kiegészítik fekete végű óra- és percmutatókat. A mutatók és az indexek Super-LumiNova® borítása könnyebb olvashatóságot biztosít.

Az eredetihez hasonlóan a nyomógombok a tok jobb oldalán helyezkednek el, miközben a korona baloldalon található – egy szokatlan megoldás, amely az elmúlt 50 évben jellemezte a Monaco órákat.

Az 1980-as évek által inspirált karóra hátlapjára a „Monaco Heuer” logót, az „1979-1989 Special Edition”, illetve az „One of 169” (Egy a 169-ből) feliratot gravírozták. Az eredeti modell által inspirálva a rozsdamentes acél hátlapon vertikális és cirkuláris csiszolt mintázat látható. A tokban egy Calibre 11 szerkezet található, az automatikus felhúzást biztosító kronográf szerkezet modern változata, amely elsőként az eredeti Monaco órában jelent meg 1969-ben. Ez az óra limitált, 169 darabszámban kerül forgalomba.

 

 

Visszatekintés a TAG Heuer Monaco és Calibre 11 elmúlt 50 évére

Amikor a Heuer Monacot (akkoriban a TAG nem volt a vállalat része) 1969. március 3-án egy New Yorkban és Genfben egyidőben tartott sajtótájékoztatón bemutatták, az újságírók és az órák rajongói egyaránt el voltak bűvölve. A Monaco vakmerő és ikonikus kialakítása azonnal felismerhetővé teszi, korábban sosem látott vízálló, négyszög alakú tokkal.

Ez tökéletesen kiegészítette az akkori svájci órakészítés fejlett technológiáját. A Heuer által fejlesztett és forgalomba hozott Calibre 11 volt a világ első automata felhúzású kronográf szerkezete.

Akkoriban a Heuer vezérigazgatója Jack Heuer úgy vélte, hogy ez az innovatív fejlesztés olyan külsőt követel, amellyel felhívja magára a világ figyelmét. A Monaco mindennek eleget tett.

1971-ben megszületett a Monaco Steve McQeennek és a „Le Mans” című filmnek köszönhetően.

TAG Heuer és a Le Mans

Szerencs volt vagy végzet? Jack Heuer egyszer elmagyarázta, hogy az 1969-ben kiadott első önfelhúzós kronográfja, a Chronomatic, nem a szerencsének köszönheti létrejöttét. A piac világosan jelezte a kronográfok iránti igényt. „De ha a Monaco esetén elsőként a dizájnt emeljük ki, a sikere szinte teljes egészében a szerencsének tulajdonítható”- nyilatkozta. A történet folytatódik: Jack Heuer stopperórákat és kronográfokat, illetve hat eredeti Monaco karórát küldött a „Le Mans” film forgatására (ezt azért tehette meg, mert az óra csekély forgalmat bonyolított a piacra dobását követően). Ezt az órát választott Steve McQueen számára. Lehet, hogy az óra nem volt sikeres 1970-ben, de napjainkban egy TAG Heuer ikon. Jack Heuer maga nyilatkozta, hogy sosem gondolta volna, hogy az óra napjainkban ennyire sikeres és népszerű lehet. Az órák megérkezését követően elment a „Le Mans” film forgatására, de McQueen nem volt ott aznap, így sosem találkoztak.

Ellentmondásos szupersztár

Az elmúlt két évtized során a Monaco szorosa kapcsolódott a minőségi órakészítéshez új fejlesztések, dizájnok és anyagok felhasználásával. A Monaco a mai napig rendelkezik azzal a forradalmi szellemiséggel, ami egyszerre tette népszerűtlenné és híressé. Az ikon mögött álló teljes történetet a a „Paradoxical Superstar” nevű új könyv mutatja be, amely korabeli szakértői véleményeket és az óra kialakításáról, a szerkezetről készült vázlatokat is tartalmaz. Nicholas Foulkes brit író és újságíró, az óraszakértő Gisbert Brunner és az amerikai író Michael Clerizo mind hozzájárultak egy-egy fejezettel a könyvhöz, amely a Monacora jellemző örökséget és innovációt szemlélteti. Kihangsúlyozva a karóra kötelékét a névrokon városhoz, II. Albert monacói herceg írta a könyv előszavát.

MONACO 1979–1989 LIMITÁLT KIADÁS
Referencia szám: CAW211W.FC6467

MONACO 1979–1989 LIMITÁLT KIADÁS

JELLEMZŐK

SZERKEZET

TAG Heuer automata Calibre 11, 30 mm-es átmérő, 59 ékkő, egyensúlykerék 28800 vibrációval óránként (4 Hz). 40 óra járástartalék.

FUNKCIÓK

Másodperc és perc kronográf; dátum, óra, perc és másodperc jelzés 3 óránál

TOK

39 mm-es rozsdamentes acél tok, rögzített rozsdamenetes acél lünetta, zafír kristály, polírozott acél korona 9 óránál és nyomógombok 2, illetve 4 óránál. 100 méterig (10 bár) vízálló, acél hátlap „1979-1989 Special Edition (speciális kiadás)” és „One of 169 (egy a 169-ből)” gravírozásokkal

SZÁMLAP

Piros számlap napsugárhatású kidolgozással, finoman polírozott, ródiummal futtatott számlálókkal, csiszolt indexek, fekete és fehér megmunkálás a mutatókon és az indexeken

SZÍJ

Fekete borjúbőr szíj, polírozott rozsdamentes acél pillangózárral

169 darabos limitált kiadás

SPECIÁLIS CSOMAGOLÁS

Akárcsak az órát magát, az óra csomagolását is az eredeti óra ihlette. Minden speciális kiadású modell olyan dobozban kerül forgalomba, amely az órához és a megfelelő, általa bemutatott évszázadhoz is illeszkedik. Az 1980-as évek által inspirált modell sötétkék dobozban található, amelyet a Heuer logó és egy vízszintes sakktábla mintázatú sáv díszít. Az óra szürke párnán nyugszik, amelyet piros kiegészítők tesznek teljessé – ugyanaz a szín, amely a számlapon is megtalálható.